Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
Αρχική
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ - ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
Περιβαλλοντική εκδρομή στο ΚΠΕ Βελβεντού, Καστοριά
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 15 Μάιος 2017 09:35

Περιβαλλοντική εκδρομή πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του γυμνασίου Οιχαλίας, στις 4 Μαΐου ημέρα Πέμπτη, με προορισμό την πόλη της Κοζάνης και την όμορφη Καστοριά στα πλαίσια του προγράμματος «Φύση χωρίς σκουπίδια ? Ανακύκλωση». Η περιβαλλοντική ομάδα που αποτελείται από μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου με συνοδούς την υπεύθυνη του προγράμματος, Αγορίτσα Σκανδάλη, και τις εκπαιδευτικούς Φιλιώ Γάλλου και Κατερίνα Ηλιακοπούλου, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης από το σχολείο και μετά από μια ευχάριστη διαδρομή μέσω Ελασσόνας έφτασε στο ΚΠΕ Βελβεντού _ Σιάτιστας του νομού Κοζάνης. Με μια σύντομη παρουσίαση από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ η ομάδα ενημερώθηκε για τον νομό Κοζάνης, τα τοπικά προϊόντα, τις ασχολίες των κατοίκων, την ιστορία του τόπου καθώς και την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Στην πόλη της Κοζάνης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το αξιόλογο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να θαυμάσει τα αξιόλογα εκθέματα. Η επόμενη στάση ήταν η όμορφη Καστοριά για φαγητό δίπλα στη λίμνη και βόλτα στην πόλη. Οι μαθητές επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με ωραίες αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

 
Το πείραμα του Ερατοσθένη στο Γυμνάσιο Οιχαλίας
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 10:22

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε και φέτος το πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας, στις 20 και 21 Μαρτίου. Συμμετείχαμε σε 2 διοργανώσεις, μία πανελλήνιας και μία παγκόσμιας εμβέλειας. Η πρώτη, στις 20 Μαρτίου, διοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα

Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), του Υπουργείου Παιδείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) ενώ και η δεύτερη αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία ιδιωτικού σχολείου στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος (Ark of Inquiry).

Τι ήταν το πείραμα του Ερατοσθένη;

Μια παρατήρηση, ότι ο ήλιος καθρεφτίζεται σ' ένα βαθύ πηγάδι στην πόλη Συήνη περίπου στις 21 Ιουνίου, δηλαδή ρίχνει τις ακτίνες του τελείως κάθετα, οδήγησε τον Ερατοσθένη ν' αναρωτηθεί αν συνέβαινε το ίδιο στην πόλη του, την Αλεξάνδρεια. Όμως όχι, εκεί οι πάσσαλοι σχημάτιζαν σκιά. Έτσι η Γη δεν θα μπορούσε να είναι επίπεδη. Υποθέτοντας ότι είναι σφαιρική, κατάφερε να υπολογίσει την περίμετρό της, μετρώντας το ύψος ενός πασσάλου και το μήκος της σκιάς του, όπως και την απόσταση Αλεξάνδρειας-Συήνης (λέγεται ότι προσέλαβε βηματιστές).

Τι κάναμε εμείς;

Στις 20 και 21 Μαρτίου 2017 ο ήλιος έριχνε (τελείως και σχεδόν τελείως) κάθετα τις ακτίνες του ακριβώς στο γήινο Ισημερινό κατά τη μεσουράνησή του. Έτσι, δεν είχαμε παρά να μετρήσουμε το ύψος ενός κατακόρυφου κονταριού και τη σκιά του την ίδια ώρα. Την απόστασή μας από τον Ισημερινό τη μετρήσαμε με το πρόγραμμα Η/Υ Google Earth, ενώ την ώρα μεσουράνησης με το Stellarium. Τα αποτελέσματά μας: απόκλιση 3,37% από την πραγματική τιμή της γήινης περιμέτρου για το τμήμα Β2 που συμμετείχε την πρώτη μέρα και 0,65% (!) για το τμήμα Α1 τη δεύτερη.

Συνεργασίες

Ανταλλάξαμε μετρήσεις συνεργαζόμενοι με τα εξής σχολεία: Δημοτικό Σχολείο Μερόπης (Μεσσηνία), 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης (Λακωνία), Pomarkun Yhteiskoulu (Pomarkku, Φινλανδία), Don Orione High School (Oradea, Ρουμανία), Nicolae Balcescu High School (Flaminzi tawn, Botosani, Ρουμανία) και Electrotechnical school "Nikola Tesla" (Nis, Σερβία) με το οποίο είχαμε και τις πιο ακριβείς συνδυασμένες μετρήσεις με απόκλιση 8,55%.

Ο αντίκτυπος

Η δράση αυτή κατορθώνει να:

α) Αναδείξει την ανεκτίμητη αξία της ομαδικής εργασίας και συνεργασίας μέσω της ανάθεσης επιμέρους εργασιών σε ομάδες.

β) Διδάξει βιωματικά την εποικοδομητική χρήση των Νέων Τεχνολογιών και τις βασικές αρχές της επιστημονικής μεθοδολογίας.

γ) Οδηγήσει στην εκτίμηση της συμβολής των θετικών επιστημών στην κατανόηση του φυσικού κόσμου.

δ) Κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας. 
Ημέρα αδέσποτων ζώων
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 10:05

Ημέρα των αδέσποτων ζώων σήμερα 4/4/2017. Θεωρήσαμε καλό να ενημερώσουμε τους μαθητές για τη διαχείριση και τη φροντίδα αυτών των ζώων. Έτσι καλέσαμε την κτηνίατρο Μαρκέλλα Χασιώτη να μιλήσει γι΄ αυτό το θέμα. Η κ. Χασιώτη με βίντεο  και παρουσιάσεις έδειξε στους μαθητές πώς να προστατεύουν αυτά τα ζώα, να τα υιοθετούν και να τα φροντίζουν, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά «και η προστασία των ζώων δείχνει τον πολιτισμό μας». Οι μαθητές άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον όλα αυτά και αυτό φάνηκε από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν στο τέλος της παρουσίασης. Επιπλέον έδωσαν μια υπόσχεση στον εαυτό τους: ποτέ δεν θα κακοποιήσουν τα απροστάτευτα αδέσποτα ζώα, ποτέ δεν θα τα εγκαταλείψουν, αλλά θα δείχνουν αγάπη και στοργή, γιατί τα ζώα δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον άνθρωπο, απεναντίας του δείχνουν αφοσίωση και όταν χρειαστεί τον προστατεύουν. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Χασιώτη για την εμπεριστατωμένη παρουσίασή της και για τα μηνύματα που μετέδωσε στους μαθητές μας!!

 

 
Περιβαλλοντική επίσκεψη του Γυμνασίου Οιχαλίας
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 09:06

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Οιχαλίας στα πλαίσια του προγράμματος  "Φύση χωρίς σκουπίδια- Ανακύκλωση", επισκέφτηκε το ΚΠΕ Μουζακίου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους τρόπους και τα οφέλη της ανακύκλωσης από τους υπεύθυνους του Κέντρου, παρακαλουθώντας σχετικά βίντεο και ομιλίες. Στη συνέχεια πήγαν στο Δημαρχείο Μουζακίου, όπου η αντιδήμαρχος - γεωπόνος κα Φασιανού Παρασκευή τους παρουσίασε το πρόγραμμα ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που αφορά τους αγρότες. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προέρχονται απο αγροτική περιοχή που γίνεται έντονη χρήση φυτοφαρμάκων και αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανακύκλωσης έδωσαν μια υπόσχεση στον εαυτό τους: να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους και να προτρέπουν τους μεγαλύτερους να κάνουν το ίδιο. Η ομάδα δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί το ιστορικό - λαογραφικό μουσείο Καραϊσκάκη στο γειτονικό Μαυρομμάτι, όπου φυλάσσονται σπάνια και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης των προγόνων μας. Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδρομή έκλεισε με μια περιήγηση στο πετρόκτιστο γεφύρι της Πύλης, όπου τα παιδιά απόλαυσαν τις ομορφιές της φύσης.


 

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 4 από 32

Ωράριο σχολείου

1η Ώρα:
8:00-8:45
2η Ώρα: 8:50-9:35
3η Ώρα: 9:45-10:30
Ώρα: 10:35-11:20
5η Ώρα: 11:30-12:10
6η Ώρα: 12:15-12:55
7η Ώρα: 13:00-13:35

 

Βρισκόμαστε εδώ
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: free Joomla template  Valid XHTML and CSS.