Πολιτιστικές

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας

Στις 7 Απριλίου η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Οιχαλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας. Στο πλαίσιο της εκδρομής η ομάδα επισκέφτηκε το γνωστό “Μαντάνι της Γιάνναινας” με το περίφημο τοξωτό γεφύρι που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Το γεφύρι αυτό αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα των ανθρώπων από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Επίσης σημαντικός ήταν και ο νερόμυλος που λειτουργούσε στην περιοχή των Βοδιανών.

Η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε στην μεγαλοπρεπή Ιερά Μονή Παναγίας της Ολυμπιώτισσας. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομά της το πήρες από το εικόνισμα της Παναγίας, που προέρχεται από ένα παλιό μοναστήρι στην Καρυά Ολύμπου. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο, αν και αρχικά ήταν ανδρικό.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο. Με κάθε τιμή όμως εορτάζεται στις 6 Αυγούστου και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην οποία ήταν αφιερωμένη η μονή αρχικά. Κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου (παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης της Ελασσόνας η εικόνα περιφέρεται σε λιτανεία από την μονή έως τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.