Γενικά Εκπαιδευτικά προγράμματα

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας- Νοέμβριος 2022

Στις 4 Νοεμβρίου η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Οιχαλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου-Ελασσόνας.

Μετά από μια σύντομη ενημέρωση στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ πάνω σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα της εποχής μας, η ομάδα επισκέφτηκε την ιστορική κοινότητα της Τσαριτσάνης. Εκεί επισκέφτηκε αρχικά ένα αποστακτήριο τσίπουρου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε αξιόλογα μνημεία, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, που έφτασε σε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο “Πύργος του Μάμτζιου”, ένα τριώροφο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα με πολεμίστρες και καταχύστρες (ζεματίστρες) εντυπωσίασε την ομάδα, η οποία συνέχισε την περιήγησή της στον περίβολο του ιερού ναού της Παναγιάς με έτος κατασκευής το 1749. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις της Τσαριτσάνης, το οποίο στεγάζεται σε παραδοσιακό πετρόκτιστο κτήριο που φέρει την ονομασία “Οικονόμειος Σχολή”, προς τιμήν του ευεργέτη της κωμόπολης Kωνσταντίνου Oικονόμου του εξ Oικονόμων (1780-1857). Ο επιφανής αυτός Τσαριτσανιώτης κληρικός και λόγιος δίδαξε, όπως και άλλοι φωτισμένοι δάσκαλοι του Γένους, π.χ. ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Kωνσταντίνος Kούμας, στο Διδακτικό Σχολείο της Τσαριτσάνης, τη μοναδική σχολή στη Θεσσαλομακεδονία, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό κέντρο του ελληνισμού τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία της “Οικονομείου Σχολής”, να θαυμάσουν τους εξωτερικούς της χώρους, καθώς και το υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι, που κοσμεί την αυλή της.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε στη μεγαλοπρεπή Ιερά Μονή Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, στην Ελασσόνα. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομά της το πήρε από το εικόνισμα της Παναγίας, που προέρχεται από ένα παλιό μοναστήρι στην Καρυά Ολύμπου. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο, αν και αρχικά ήταν ανδρικό.