Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
Αρχική Δράσεις Προγράμματα Αγωγής Υγείας Εκπαίδευση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡ.Π.Α) στο Γυμνάσιο Οιχαλίας
Εκπαίδευση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡ.Π.Α) στο Γυμνάσιο Οιχαλίας
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 08 Μάιος 2018 00:00

 Οι άνθρωποι προσεύχονται στους θεούς και ζητούν υγεία, ενώ δεν γνωρίζουν ότι την υγεία τους μπορούν να την επηρεάσουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι (Δημόκριτος 460-370 π.Χ. , Ανθ. Στοβ. ΙΗ, 31)

Η «Π ρ ο α γ ω γ ή Υ γ ε ί α ς» είναι η διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν και να βελτιώνουν την υγεία τους (Χάρτης της Οτάβα, 1986).

Η Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας, πρέπει να εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν πρώιμα στάδια της ζωής μας, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννησή μας.

Η σύγχρονη μεθοδολογία της Αγωγής Υγείας δεν είναι μια απλή ενημέρωση και συσσώρευση γνώσεων σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, αλλά αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών, που προασπίζουν και προάγουν την υγεία μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής και προαγωγής υγείας στο Γυμνάσιο Οιχαλίας διοργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Ερυθρό Σταυρό, απευθυνόμενο σε μαθητές Β Γυμνασίου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες σε θέματα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν την εκτίμηση της κατάστασης ενός θύματος μέσω του ελέγχου του επιπέδου συνείδησής του και του ελέγχου της αναπνοής του. Έτσι έμαθαν να αναγνωρίζουν πότε ένα θύμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρήζει ΚΑΡΠΑ. Στην συνέχεια εξασκήθηκαν στις δεξιότητες εφαρμογής της ΚΑΡΠΑ, δηλαδή στην τεχνική θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων στόμα με στόμα. Έγινε επίσης επίδειξη εφαρμογής ΚΑΡΠΑ με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Η επιβίωση ενός θύματος μειώνεται κατά 7% για κάθε λεπτό που περνά, ενώ στην χώρα μας το ασθενοφόρο σε κλήση έκτακτης ανάγκης δεν φτάνει συνήθως πριν τα 10 λεπτά. Η απειλή της ζωής ενός ανθρώπου είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η μόνη οδός για αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι η άριστη γνώση της τεχνικής της ΚΑΡΠΑ, από τον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να διατηρήσουν το θύμα στην ζωή μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Το Σχολείο ευχαριστεί τον Ερυθρό Σταυρό Τρικάλων  και την κ. Γιοβανοπούλου εκπαιδεύτρια Α΄ Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού, για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές/τριές μας να ενημερωθούν και εκπαιδευτούν σε ένα τόσο σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα.

 

Ο υπεύθυνος καθηγητής για την υλοποίηση του προγράμματος:

Ζάντζος Ιωάννης (Μαθηματικός)

Η Διευθύντρια

Σκανδάλη Ρούλα


 

Βρισκόμαστε εδώ
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: free Joomla template  Valid XHTML and CSS.