Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
Αρχική
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ - ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
Δρόμοι μετά το Γυμνάσιο
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2018 10:14

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Οιχαλίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους δρόμους που ανοίγονται μετά την αποφοίτησή τους από την κ. Σοφία Μπουντούρη, υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) ν. Τρικάλων.

Συγχρόνως καθηγητές του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας των τμημάτων Οικονομίας, Μηχανολογίας και Γεωπονίας παρουσίασαν στους μαθητές τα προγράμματα σπουδών, τους τομείς απασχόλησης και τις  προοπτικές, αν συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα ΕΠΑΛ.

Από το ΓΕΛ Οιχαλίας ο κ. Γιώργος Κυρίτσης αναφέρθηκε στα μαθήματα επιλογής της Α΄ Λυκείου καθώς και τις επιλογές σπουδών.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν, να προβληματιστούν και να διατυπώσουν  τις απορίες τους, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε λίγο που θα αποφοιτήσουν από το Γυμνάσιο.

Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε την κ. Σοφία Μπουντούρη για την εμπεριστατωμένη εισήγησή της, τους καθηγητές του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας κ. Σταματία Κουλιαλή, κ. Βασίλη Αλεξόπουλο, κ. Νικόλαο Αναστάση, καθώς και τον καθηγητή του ΓΕΛ Οιχαλίας κ. Γεώργιο Κυρίτση.


 
Γιορτή 25ης Μαρτίου 2018
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2018 09:52

Τους αγώνες και τις θυσίες  των προγόνων μας για την ελευθερία και ανεξαρτησία της χώρας μας τίμησε με μια όμορφη γιορτή το σχολείο μας την παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ. Παπαχρήστου και κ. Γαρίτου απήγγειλαν επίκαιρα ποιήματα και διάβασαν κείμενα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου και παραδοσιακούς χορούς που δίδαξε ο γυμναστής του σχολείου κ. Γιώργος Αλεξανδρής.

 

 

 

 

 
Το πείραμα του Ερατοσθένη στο Γυμνάσιο Οιχαλίας
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 12:54

Για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε και φέτος το πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας, στις 20 Μαρτίου. Συμμετείχαμε σε 2 διοργανώσεις, μία πανελλήνιας και μία παγκόσμιας εμβέλειας. Η πρώτη διοργανώθηκε από 4 μέλη της ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ενώ και η δεύτερη αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία ιδιωτικού σχολείου στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος.

Τι ήταν το πείραμα του Ερατοσθένη;

Μια παρατήρηση, ότι ο ήλιος καθρεφτίζεται σ' ένα βαθύ πηγάδι στην πόλη Συήνη περίπου στις 21 Ιουνίου το μεσημέρι, δηλαδή ρίχνει τις ακτίνες του τελείως κάθετα, οδήγησε τον Ερατοσθένη ν' αναρωτηθεί αν συνέβαινε το ίδιο στην πόλη του, την Αλεξάνδρεια. Όμως όχι, εκεί οι πάσσαλοι σχημάτιζαν σκιά. Έτσι η Γη δεν θα μπορούσε να είναι επίπεδη. Υποθέτοντας ότι είναι σφαιρική, κατάφερε να υπολογίσει την περίμετρό της, μετρώντας το ύψος ενός πασσάλου και το μήκος της σκιάς του, όπως και την απόσταση Αλεξάνδρειας-Συήνης (λέγεται ότι προσέλαβε βηματιστές).

Τι κάναμε εμείς;

Στις 20 Μαρτίου 2018 ο ήλιος έριχνε κάθετα τις ακτίνες του ακριβώς στο γήινο Ισημερινό κατά τη μεσουράνησή του. Έτσι, δεν είχαμε παρά να μετρήσουμε το ύψος ενός κατακόρυφου κονταριού και τη σκιά του την ίδια ώρα. Την απόστασή μας από τον Ισημερινό τη μετρήσαμε με το πρόγραμμα Η/Υ Google Earth. Τα αποτελέσματά μας: απόκλιση μόλις 3,79% από την πραγματική τιμή της γήινης περιμέτρου. Συμμετείχε το τμήμα Γ1 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής του σχολείου κ. Ιωάννη Βέργου, οι μαθητές του οποίου είχαν χωριστεί σε 3 ομάδες: α) Μετρήσεων β) Ηλιακής Μεσουράνησης γ) Εντοπισμού Συνεργαζόμενων Σχολείων.

Συνεργασίες

Μέχρι την ώρα συγγραφής του άρθρου έχουν σταλεί αιτήματα συνεργασίας στα παρακάτω σχολεία: α) Electrotechnical school “Nicola Tesla”, Nis, Serbia β) Taurage “Saltinis” progymnasium, Taurage, Lithuania γ) OS “Sreten Mladenovic Mlka”, Nis, Serbia δ) School “Mihai Peia” Resita, Romania από τα οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί τα 2 πρώτα. Αναμένεται η ανταλλαγή των μετρήσεών μας. Σημειώνεται ότι, κατά τη συνεργασία, για τον υπολογισμό της γήινης περιμέτρου χρησιμοποιούνται οι μετρήσεις των 2 σχολείων και η απόσταση μεταξύ τους (αντί να χρησιμοποιηθεί ο Ισημερινός).

Υ.Γ. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, βρήκαμε και σημειώσαμε στο έδαφος την κατεύθυνση του Βορρά, που μας την δείχνει η σκιά την ώρα της Ηλιακής Μεσουράνησης.


 


Το πείραμα του Ερατοσθένη (συνέχεια)

 

 Λάβαμε μετρήσεις από το σχολείο Taurage “Saltinis” progymnasium της πόλης Taurage στη Λιθουανία.

 

            Οι μετρήσεις τους:

 

           Μήκος κονταριού d=1m

 

           Μήκος σκιάς: 1,43m, 1,42m, 1,41m, 1,40m, 1,39m

 

           Μέση τιμή L=1,41m

 

           Έτσι εφθ1=1,41/1 ή θ1=54,65 μοίρες.

 

           Οι μετρήσεις μας:

 

            Μήκος κονταριού d=100,4cm

 

            Μήκος σκιάς: 79,3cm, 77,9cm, 78,4cm, 78,1cm, 78,9cm

 

            Μέση τιμή L=78,52cm

 

            Έτσι εφθ2=78,52/100,4 ή θ2=38,03 μοίρες.

 

            Οπότε φ= θ1- θ2 ή φ=54,65-38,028=16,622 μοίρες

 

   Η απόσταση μεταξύ των 2 σχολείων είναι: s=1739,73km

   Συνεπώς η περίμετρος της Γης θα είναι: Π=360 s/φ ή Π=37679,15Km

   Αν λάβουμε ως πραγματική τιμή Πβ=40007Km, τότε βρίσκω απόκλιση 5,82%, αρκετά μικρή.


 
Το Γυμνάσιο Οιχαλίας στο ΤΕΦΦΑ Τρικάλων
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2018 11:59

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Γυμνάσιο Οιχαλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα. Ο μαθητές παρακολούθησαν την εισαγωγική διάλεξη από τον υπεύθυνο καθηγητή-συντονιστή κ. Γεροδήμο Β. και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα εργαστήρια Πληροφορικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής, Ψυχολογίας της Άσκησης & Ποιότητας Ζωής και το κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης. Οι μαθητές χωρισμένοι σε 4 ομάδες των 25 ατόμων ενημερώθηκαν από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές με την επίβλεψη ενός διδάσκοντα. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές, αλλά και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ΤΕΦΦΑ και να ενημερωθούν για τα μαθήματα, την έρευνα και τις επαγγελματικές προοπτικές της σχολής.

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 2 από 34

Ωράριο σχολείου

1η Ώρα:
8:00-8:45
2η Ώρα: 8:50-9:35
3η Ώρα: 9:45-10:30
Ώρα: 10:35-11:20
5η Ώρα: 11:30-12:10
6η Ώρα: 12:15-12:55
7η Ώρα: 13:00-13:35

 

Βρισκόμαστε εδώ
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: free Joomla template  Valid XHTML and CSS.